Jumpstart: Google Assistant

Tijdens een jumpstart van een week bouwden we voor Nederlandse Loterij een prototype van een Google Assistant voice-app waarmee de spelbeleving vergroot wordt.

Een Google Assistant voice-app bouwen rond het beantwoorden van praktische vragen deden we al eerder. Nederlandse Loterij, één van onze vaste klanten, kwam met een andere vraagstelling: hoe kan voice bijdragen aan de spelbeleving? Welke rol kunnen Google Assistant en Google Home spelen tijdens uitslagen van trekkingen?

Voor dergelijke onderzoekstrajecten hebben we als internetbureau iets bedacht: jumpstarts. Tijdens een jumpstart bouwen we binnen een week een prototype om een concept te valideren. Door deze methodiek worden gecompliceerde ideeën in een kort tijdsbestek tastbaar en helder.

Tijdens de jumpstart voor Nederlandse Loterij onderzochten we ideeën over hoe voice ingezet kan worden voor deelnemers van de trekkingen, welke API-koppelingen er nodig zijn voor de Actions en welke integraties er mogelijk zijn met andere apparaten in huis. Doel was om echt een feestje te bouwen rondom jackpots en trekkingsuitslagen met Google Home en allerlei connected hardware. Met een demo-setup op het kantoor van Nederlandse Loterij probeerden we de winbeleving zo goed mogelijk na te bootsen.

Demo-setup met Google Home bij Nederlandse Loterij

In onze 'huiskamer van de toekomst' staat een smart speaker, de Google Home, waarmee je je Staatsloterij- en Lotto-lot kunt checken. Als je wint, gaan de Philips Hue-lampen in partymodus, laat de TV vrolijke GIF-jes zien en wordt bijbehorende muziek gespeeld. En als je de jackpot hebt gewonnen, worden er automatisch ballonnen opgeblazen. :)

Test met connected ballonopblaasmachine

Na deze succesvolle jumpstart volgt er in 2019 zeker een doorontwikkeling met als doel een voice-app te bouwen voor spelers van Nederlandse Loterij.