Google Assistant voice-app

Samen met de Hartstichting bouwden we een digitale stemassistent die gebruikers op een laagdrempelige manier activeert om gezonder te leven.

Een voice-app voor Google Assistant die je helpt om gezonder te leven: da's nog eens technologie inzetten voor een praktisch doel! Samen met de Nederlandse Hartstichting bouwden we een digitale stemassistent die gebruikers op een laagdrempelige manier activeert om fitter te worden.

De Hartstichting heeft als missie om hart- en vaatziekten te reduceren. Vanwege deze missie experimenteert de Hartstichting vaak met innovatieve initiatieven. Technologische tools die het gedrag van mensen positief kunnen veranderen. Zo ook voice. Samen met de Hartstichting hebben we een Google Assistant voice-app gemaakt die gepersonaliseerd advies geeft op basis van je levensstijl en BMI (body-mass index).

De kern van het concept is simpel: je BMI berekenen via de Google Assistant. Op basis van een aantal vragen geeft de spraakgestuurde assistent je tips om een betere waarde te bereiken. Bijvoorbeeld om meer te bewegen, gezonder te eten en te ontspannen. De voice-app biedt daarbij een zeer intuïtieve manier van voorlichting: de interactie met de stem is heel natuurlijk. Je krijgt direct persoonlijke terugkoppeling en een handelingsperspectief.

Het concept van een gezondheidscoach door middel van voice is ontstaan dankzij vroege interviews met potentiële gebruikers. Mensen blijken graag te willen weten wat ze kunnen doen om hun BMI te verbeteren. Daarom hebben we de voice-app zo ingericht, dat mensen 'm over een langere periode gaan gebruiken.

Voor het berekenen van de BMI-data hebben we een aantal API-calls gebouwd die op een zo natuurlijke mogelijke manier in de conversatie met de voice-applicatie passen. Om dat te bereiken hebben we vanuit onze ervaringen met Google Assistant de Hartstichting geholpen kleine dialogen te schrijven voor verschillende use cases.

"Door goed met de developers van Q42 af te stemmen en veel te testen is de conversatie zo natuurlijk mogelijk gehouden."

Thessely Juliet, online marketeer Nederlandse Hartstichting

Net als bij onze andere voice-projecten ligt de kracht van deze nieuwe spraakgestuurde assistent in een relevante, eenvoudige use. Door meerdere kleine iteraties te doen op basis van feedback hebben we geleerd in welke situatie voice de eindgebruiker echt helpt. Lees meer over hoe deze productontwikkeling tot stand is gekomen in ons interview met de Hartstichting.