Q42 Ventures

Ken je dat, zo’n kriebel waar je iets aan doen wil? Iets dat jij kraakhelder ziet en waarvan je gewoon wéét hoe het gefixed moet worden? Veel Q’ers hebben dat. En daarom hebben we van Q42 een plek gemaakt waar we, naast ons werk met klanten, kunnen ondernemen met onze eigen ideeën. Dat noemen we ventures.

Soms zijn dat startups, soms stichtingen of bewegingen. Of labels, of gewoon een product waarvan we vinden dat het er zijn moet. We hebben altijd een aantal ventures lopen, van kersvers tot wat volwassener.

Dankzij onze ventures kennen we de achtbaan, het risico, en de ambitie van ondernemen. Onze gereedschapskist zit vol met hands-on ervaring in lean, validatie, business modeling, growth, en marketing. Zo kunnen we ook onze klanten op ‘t scherpst van de snede helpen bij hun eigen startups en productontwikkeling.

LessonUp

Geef digitaal les met het grootste gemak

Start-up, 2015

Met LessonUp kun je digitaal les geven met het grootste gemak. Maak gevarieerde interactieve lessen met video, afbeeldingen, interactieve vragen en quizzen. Zo betrek je jouw leerlingen op hun eigen device en differentiëer je naar hun persoonlijke behoeften. LessonUp wordt elke dag gebruikt op basisscholen, voortgezet onderwijs, beroepsopleidingen en hoger.

Docent Jan Wolter geeft les met LessonUp aan een middelbare schoolklas

Mibo

Virtueel samenkomen, maar dan leuk

Product, 2020

Met Mibo zijn online afspraken, remote borrels en andere informele virtuele events een stuk natuurlijker dan met bijvoorbeeld Zoom. Geboren uit frustratie over de beperkingen, ongezelligheid en kilheid van de standaard videoconferentietools, maakt Mibo videobellen weer leuk. Mibo combineert de webcam en microfoon van videoconferencing met rondlopen in een 3D-wereld. Hierdoor hoor je alleen de mensen die dicht bij je in de buurt staan. Je kunt dus heel makkelijk met iemand kletsen, terwijl je de mensen verderop ziet maar niet hoort. Zo ontstaan er als vanzelf groepjes waar tussen je heen en weer kunt lopen. Net zoals in het echt. En net zo gezellig!

Hack The Planet

Pragmatic technology for good

Label, 2017

Met ons label Hack The Planet proberen we de wereld te verbeteren met pragmatische technologie. We zien dat slimme en vooral gemakkelijk in te zetten oplossingen het verschil maken bij het aanpakken van problemen op wereldschaal. Issues die al tientallen jaren spelen pakken we aan met (onconventionele) technologie. Let's change the game.

Let's Hack The Planet.

Tim van Deursen, Anton Vanhoucke (Fabrique) en Floris van Breggen wonnen met hun SkyHawq de Philips Innovation Award

Micrio

Ultra resolution storytelling

Product, 2014

Enorme afbeeldingen online zetten was altijd gedoe, maar met Micrio kun je gemakkelijk en soepel high resolution kunst, ontwerpen, satellietbeelden, panoroma’s ontsluiten. Micrio knipt kneitergrote afbeeldingen op in kleine stukjes, zodat je niet hoeft te wachten op het laden van het geheel. En als je opzij beweegt, worden razendsnel de daarvoor benodigde delen ingeladen, voor zover dat nog niet gedaan was door de voorspellende logica. Kortom, slimme technologie in dienst van de beleving van de eindgebruiker.

Micrio-bedenker Marcel over "Beleef de Nachtwacht"

TurtleBlaze

Gamestudio

Label, 2016

TurtleBlaze is een gamestudio met een voorkeur voor pixel art, arcade games, racing, 2D, en guns. De eerste game Road Warriors voor iOS en Android is inmiddels al meer dan twee miljoen keer gedownload. In 2020 is KUNAI uitgekomen, een waanzinnige snelle actie-metroidvania voor Nintendo Switch en PC waarin tabletkrijger Tabby de mensheid na een dramatische gebeurtenis moet redden voor verdere uitroeiing.

KUNAI release trailer

Marvy

Tool voor het bouwen van voice-apps

Product, 2019

Voice-apps met Google Assistant en Amazon Alexa bieden een belangrijk nieuw kanaal voor bedrijven. Tot nu toe is het ontwikkelen van spraakassistenten nog vrij complex. Marvy maakt het mogelijk om je te concentreren op het samenstellen van een dialoog in plaats van technologie. Kortom: conversation over configuration!

Kamil en Sahan over hoe je in een paar kliks een eigen voice-app bouwt

CodeUur & FutureNL

Brengt digitale geletterdheid écht in de klas

Label, 2013

Stichting FutureNL wil ieder kind in het Nederlandse basisonderwijs laten kennis maken met technologie. Hiervoor ontwikkelt de stichting leerlijnen en lesmaterialen en worden gratis CodeUren aangeboden. Stichting FutureNL werkt samen met scholen, overheden, universiteiten en bedrijfsleven om de doelstelling te bereiken.

Q42 is mede-initiator van CodeUur en van het daaruit ontstane FutureNL.

Lukas leidt de volgende generatie Q'ers op

Empat.io

Accessibility is about people

Label, 2015

Als je jouw gebruikers niet kent dan is het lastig iets voor ze te ontwerpen en bouwen. Toegankelijkheid gaat over mensen, jouw gebruikers. Empat.io laat zien wie zij zijn en wat je kunt doen om ze te helpen. Door ze te laten vertellen wat wel en wat niet voor ze werkt, op het web en in een app.

Op empatio vindt je korte interviews met mensen met een beperking, vol praktische tips voor toegankelijkheid

Dodo

Empowering everyone to learn

Venture, 2016

We leren door ervaring–een boek lezen, iets nieuws doen, een gesprek voeren of een film kijken. Dodo verzamelt leerervaringen en deelt ze, om inzichtelijk te maken welk leerpad je volgt naar bepaalde kennis en vaardigheden. Met deze inzichten maakt Dodo voor iedereen een persoonlijk leerpad, door de volgende stap in je leerproces te laten zien.

Open source

Bij Q42 houden we ervan om dingen te bouwen die mensen graag gebruiken. Gaandeweg hebben we daarmee verschillende open source libraries ontwikkeld en gedeeld. Kijk voor een volledig overzicht van ons open source werk op Github.