Alexa voice skill voor JUKE

Een voice-app voor Amazon Alexa waarmee luisteraars door stemcommando's favoriete radiozenders en informatie over nummers in JUKE kunnen oproepen.

Na een succesvolle jumpstart met Talpa Radio om een Google Assistant voor radio- en muziekstreamingdienst JUKE te bouwen, klopte Talpa in 2018 opnieuw bij ons aan om iets met voice te doen. Ditmaal was de vraag om software voor Amazons spraakgestuurde assistent Alexa te ontwikkelen. Resultaat: een Alexa-app waarmee je door stemcommando's je favoriete radiozenders in JUKE kunt oproepen. Bovendien kun je Alexa vragen informatie te geven over het radioprogramma of het nummer dat wordt gedraaid.

Hoe het precies werkt? Giel Beelen beet de spits af en probeerde onze voice-app voor Alexa uit door onder andere Radio Veronica aan te zetten en te vragen om het laatste nieuws.

Giel Beelen geeft een demonstratie van onze Alexa Skill voor JUKE

Waar Google halverwege 2018 uitpakte met z'n Nederlandstalige Assistant, is de digitale stemhulp van Amazon, Alexa, op dit moment alleen nog in het Engels beschikbaar. Alexa werkt onder andere op Amazons slimme speaker Echo die te zien is in de video met Giel. Wij maakten voor Alexa dus een Engelstalige voice-app, wat bij Amazon een 'skill' wordt genoemd.

JUKE koos voor Alexa, omdat deze virtuele assistent een sterke speler is op het gebied van audiostreaming. Zeker in de VS is Alexa massaal omarmd door het publiek. Het innovatieve JUKE verwacht dat hetzelfde in Nederland gebeurt en wil met een bètaversie voor z'n streamingdienst testen hoe luisteraars stemgestuurde apparaten gebruiken. Daarbij wil JUKE in de toekomst de Alexa skill uitbreiden met de mogelijkheid om themazenders op te roepen bij bepaalde gemoedstoestanden.

"Het is belangrijk om deze nieuwe technologie direct te omarmen en beschikbaar te maken voor early adopters. Hiermee is JUKE weer een touchpoint rijker en leren we gelijk hoe luisteraars voice control willen gebruiken."

Patrick Goldsteen, managing director bij JUKE

Onze skill voor JUKE kun je ook gebruiken op bijvoorbeeld je Sonos. Met de Amazon Alexa-app op je telefoon kun je JUKE bedienen, indien Alexa op US (Engels) als voertaal staat ingesteld. Probeer maar eens "Alexa, ask JUKE to play some baby-making-music".