9292-app

Met de nieuwe 9292-app kun je nóg makkelijker en sneller je reis via het openbaar vervoer plannen. Mede dankzij uitgebreide gebruikersfeedback is er een slimme interface gebouwd die het reizigers mogelijk maakt om de app te personaliseren én meerdere vervoersmiddelen te kiezen voor een reis.

Apetrots waren we in 2012, toen we onze eerste 9292-app lanceerden. Met een frisse nieuwe look en tal van slimme technische features. De combinatie van ontwerp en techniek zorgde voor een grote stap voorwaarts in de gebruiksvriendelijkheid van reisadvies in het algemeen. Maar vele jaren later is de lat hoger komen te liggen. Niet alleen de lat van gebruiksvriendelijkheid, ook die van responstijd, het vroegtijdig bieden van slimme alternatieven, delighted UX, tone-of-voice en vooral de verwachtingen bij de reiziger onderweg. In 2019 was het dus tijd voor een compleet nieuwe 9292-app!

Aansluiten op de wensen van reizigers
Belangrijkste uitgangspunt was de oude iOS- en Android-apps te vernieuwen. De app moest zowel voor jongeren als voor ouderen intuïtief in het gebruik zijn, waarbij eenvoud voorop stond. Er is daarom veel aandacht besteed aan de gebruikersinterface. Vanaf het begin is er getest met gebruikers om de app echt te laten aansluiten op de wensen van reizigers, onder andere via een bètaversie die door ruim 2500 mensen is gedownload.

Personalisatie troef
De verschillende tests leverden waardevolle informatie op over het gebruiksgemak en het personaliseren van de app, iets wat frequente OV-reizigers graag wilden. Dankzij deze personalisatie onthoudt de app nu reispatronen en voorkeuren. Gebruikers kunnen bovendien veelgebruikte trajecten en locaties toevoegen aan het beginscherm zonder een account te hoeven aanmaken, waardoor dat startscherm een stuk functioneler is geworden. Ook hebben we de gebruikerswens gerealiseerd om aan te kunnen geven of je eerst de fiets neemt of te voet gaat voordat je het OV neemt, iets wat geen andere planner nog goed heeft geïmplementeerd. Tot slot is het in de nieuwe 9292-app mogelijk om een reis op te slaan in je agenda of een complete reis te delen.

Personaliseren van het beginscherm

Deelfietsen als nieuwe feature
De nieuwe 9292-app is begin 2020 gefaseerd uitgerold. Vervolgens hebben we allerlei nieuwe features toegevoegd aan de app. Belangrijkste is de integratie van deelfietsen. Daarbij wordt de route naar het verhuurpunt getoond plus de prijs en wordt er rekening gehouden met de beschikbaarheid van de fietsen en de openingsuren van de locaties. De gebruiker kan aangeven de reis met het openbaar vervoer te beginnen of eindigen met de fiets. De app berekent dan een fietsroute van maximaal vijf kilometer, waarbij ook wordt aangegeven of er bij het station een mogelijkheid bestaat om de fiets te stallen.

Duurzame architectuur
Met een gebruik van miljoenen sessies per dag was het van groot belang om een duurzame architectuur neer te zetten die op zo veel mogelijk apparaten werkt. Daarom kozen we ervoor om de apps native te ontwikkelen: Swift voor iOS en Kotlin voor Android. Dit zijn de platformen die door de leveranciers van de besturingssystemen blijvend zullen worden ondersteund. Ook komen interacties en integraties met devicespecifieke functies beter tot hun recht.

Opleiden 9292-ontwikkelteam
Tijdens het bouwen van de app hebben we 9292-programmeurs opgeleid tot native app-ontwikkelaars. Op deze manier hebben we ervoor gezorgd, dat het eigen ontwikkelteam van 9292 de apps na de lancering volledig in beheer heeft. Het team heeft nu genoeg ervaring om de apps zelf door te ontwikkelen en regelmatig updates te releasen in de app stores.