HeartEye

HeartEye is 's werelds eerste mobiele apparaat dat ECG's volgens klinische standaarden produceert. In partnership met de medtech start-up ontwikkelden we een ondersteunende app die het hartritme analyseert waarna medische professionals binnen één minuut een ECG kunnen aflezen.

Het belangrijkste apparaat om hartdiagnoses mee te maken is de elektrocardiogrammachine, oftewel ECG. ECG's zijn grote, stationaire en gebruiksonvriendelijke apparaten. Standaard worden hartfilmpjes door getrainde professionals in ziekenhuizen gemaakt. Dat is tijdrovend, duur en levert een eenmalige diagnose op. Bovendien vinden de meeste sterfgevallen bij hartfalen (90%) juist buíten het ziekenhuis plaats. Aangezien één op de drie sterfgevallen in Nederland het gevolg is van hart- en vaatproblemen, roept dit probleem om innovatie.

ECG's, maar dan makkelijker
Met het HeartEye-apparaat ter grootte van een smartphone en de door Q42 ontwikkelde ondersteunende app kunnen medische professionals ook zonder kabels klinische standaard-ECG's maken. De handzame recorder wordt tegen de borst gedrukt, de gekoppelde app analyseert het hartritme en binnen één minuut valt er een hartfilmpje af te lezen die door de medisch professional geïnterpreteerd kan worden.

Levens redden
De native iOS- en Android-app maken berekeningen om van data uit de sensoren op de recorder (via BLE) een volwaardige ECG te maken. Samen met een serie metawaarden, zoals de hoek waarin de meting is gemaakt (staand of liggend), tijd, patiënt ID, enzovoorts, wordt het ECG-rapport in een medische portal opgeslagen. Daar kan een cardioloog een diagnose stellen en advies uitbrengen aan de medisch professional. Een keten die een stuk sneller is dan gebruikelijk, en zo levens kan redden. En dit alles uiteraard volgens de benodigde privacy- en securitystandaarden.

Uiteindelijke ambitie
Op dit moment wordt hard gewerkt aan het afronden en doortesten van de applicatie en het vastleggen van alle project-, product-, en softwaredocumentatie om uiteindelijk tot de benodigde medische certificering te komen en de markt op te gaan. De verwachting is dat dat begin 2025 zal plaatsvinden. De uiteindelijke ambitie is om een toegankelijk, eenvoudig en betrouwbaar ECG-apparaatje op de markt brengen dat patiënten thuis, zonder tussenkomst van een cardioloog, kunnen gebruiken.

Europese subsidie
De ontwikkeling van dit revolutionaire medische product wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het project sluit aan bij het bevorderen van een innovatieve en slimme economische transformatie door de invoering van geavanceerde technologieën.