Hue

Al sinds 2012 bouwen we aan de back-end van één de meest succesvolle IOT-producten ter wereld, de slimme Philips Hue-lampen.

Aan het waanzinnig populaire Philips Hue werken we al jaren. Vanaf toen het nog een prototype in de zijlijn was. Apetrots zijn we dat wij samen met Google de volledige cloud infrastructuur hebben mogen opzetten voor het eerste wereldwijd succesvolle Internet of Things-product. Hue is nog steeds hét IoT-voorbeeld waar alle andere devices en services mee willen en kunnen koppelen.

In 2011 kwam Philips met een geheim plan naar ons toe: internet connected lampen. De vraag was, hoe je de lampen ook buitenshuis kunt bedienen, zowel via apps als het web. En dat dan met voldoende schaalbaarheid voor wereldwijd gebruik. Duidelijk geen doorsnee internetproject...

Philips wilde dan ook de belofte van domotica, die al sinds de jaren '60 speelt, eindelijk inlossen. Met een luxeproduct dat consumenten dolgraag in huis zouden willen hebben én waar ontwikkelaars dolgraag mee zouden willen werken. Bij Philips wisten ze dat wij als techbureau bij uitstek kunnen helpen om hiervoor een betrouwbaar cutting-edge platform neer te zetten.

Na de lancering eind 2012 bleken de connected Hue-lampen een ware hit. Over de hele wereld waren de lampen binnen een mum van tijd uitverkocht. Iedereen wilde de verlichting thuis af kunnen stemmen op persoonlijke wensen en voorkeuren. Met behulp van smartphone of tablet kun je de LED-verlichting bedienen. Je kunt ook de lampen in je huis aanzetten als je op vakantie bent, waardoor inbrekers niet zullen zien dat je niet thuis bent. De Philips Hue bleek een bijna magische gadget.

Forbes riep Philips Hue dan ook uit tot Product van het Jaar. Q42 werd als internetbureau onderscheiden met de prestigieuze titel 'Google Cloud Platform Partner of the Year'. En het project won een Dutch Interactive Award in de categorie 'Best disrupter of the year'.

Inmiddels is het ooit geheime plan van Philips uitgegroeid tot een robuust platform dat met gemak vele honderdduizenden Hue-lampen wereldwijd bestuurt. En dat we met veel trots steeds verder doorontwikkelen.

De afgelopen jaren hebben we een belangrijke verschuiving ingezet, waarbij gebruikersaccounts en het huis een centraler onderdeel van het systeem zijn geworden. Gebruikers kunnen hierdoor makkelijker meerdere Hue-systemen beheren. Deze verandering maakt de ervaring van groeiende Philips Hue-producten gelijk, en creëert de basis voor bredere integratie van smart home.

Onze focus op efficiëntie heeft de operationele kosten continu verlaagd, terwijl de betrouwbaarheid hoog bleef. Onlangs hebben we het API-beheer vereenvoudigd, wat heeft geresulteerd in aanzienlijke kostenbesparingen. Deze verbeteringen bieden Philips Hue een robuuste, kosteneffectieve basis voor innovatie. Naarmate de smart home-markt evolueert, blijven we onze oplossingen verfijnen, zodat Philips Hue kan voldoen aan de groeiende vraag van gebruikers en nieuwe mogelijkheden kan verkennen op het gebied van connected living.