Bezoekersapp

Een iOS- en Android-app met uitgebreide objectinformatie en diverse tours voor bezoekers van attractiepark Madurodam.

Onwijs trots zijn we: de eerste echte Madurodam-app staat live! De nieuwe applicatie voor iOS en Android geeft je niet alleen alle belangrijke informatie over het attractiepark en de miniaturen, maar biedt ook verrassende routes door het park en een interactieve plattegrond. Ontdek de unieke verhalen achter de talloze attracties, doe-dingen en miniaturen met de Madurodam-app!

Voor de ontwikkeling van de mobiele app had Madurodam allerlei wensen, en zelf kwamen we tijdens een brainstorm ook al snel tot de meest uiteenlopende toffe ideeën. Gezamenlijk kwamen we tot de kern, met focus op de beste appervaring voor de eindgebruiker en de mogelijkheid om de app de komende jaren uit te breiden qua innovatie, informatie en praktisch gemak voor de bezoeker.

De basis
Elke succesvolle app heeft een goede basis nodig. Alhoewel er tal van toffe ideeën waren rond beleving, interactie en praktische info, wilden we ons eerst focussen op wat bezoekers écht nodig hebben. Die kernbehoeften vormen de belangrijkste reden waarom mensen überhaupt een app installeren tijdens hun bezoek.

De volgende uitgangspunten zijn daarom leidend geweest in het ontwikkelproces:

  • Verrijken. De app moet het attractiebezoek verrijken, niet vervangen. De app biedt houvast en achtergrondinformatie waar nodig, maar de bezoeker moet zo snel mogelijk weer van het beeldscherm weg en Madurodam in.
  • Relevant. De app helpt bezoekers om hun weg te vinden in het park waarbij ze alles kunnen doen en zien waar ze voor kwamen. Dit doen we door heldere routes met stap-voor-stap informatie en herkenningspunten, een overzichtelijke kaart en extra collectie-informatie over waar je je bevindt.
  • Flexibiliteit. Voor diverse doelgroepen is er content op maat, voor schoolklassen die na een busreis aankomen, maar ook voor gezinnen, buitenlandse toeristen, enzovoorts. De app is ook flexibel qua redactie: de vaste routes kunnen heel veel info bevatten, maar een tijdelijke route moet ook snel gemaakt kunnen worden.


Een goede indruk maken met versie 1.0
Als doel voor een eerste versie wilden we indruk maken met een aantal kernfunctionaliteiten: objectinformatie, routes en een kaart.

Over de maquettes in Madurodam zijn tal van weetjes en achtergrondverhalen te vertellen. In de app is deze informatie te ontsluiten via een kaart en via een zoekopdracht of een nummer. We hebben dus niet gekozen voor locatiebepaling die heel precies zou moeten zijn met al die miniaturen in Madurodam. In plaats daarvan kunnen de nummers bij de objecten gezocht worden in de app om meer uitleg, beeldmateriaal en de locatie op de plattegrond te zien. Uit ervaring met de Rijksmuseum-app wisten we namelijk, dat eindgebruikers het liefst gewoon een nummer intoetsen, als ze voor een kunstwerk staan.

Ook vind je in de app kant-en-klare routes door het attractiepark. Routes zijn objecten die aan elkaar gekoppeld zijn binnen een bepaald thema. Bij de lancering zijn er al twee routes beschikbaar, één langs de hoogtepunten en één voor gezinnen. Madurodam is inmiddels druk bezig om snel meer tours toe te voegen. Want we hebben de redactie in staat gesteld om heel makkelijk (tijdelijke) routes te maken.

Een fraai geïllustreerde kaart prikkelt tot slot niet alleen om het attractiepark te gaan ontdekken, maar biedt ook praktische informatie over bijvoorbeeld toiletten en horeca.

Bezoekersapp voor meerdere instellingen
De iOS- en Android-app van Madurodam hebben we gebouwd op een generieke technische architectuur die ook door andere attracties en erfgoedinstellingen gebruikt kan worden. Overkoepelende onderdelen daarvan zijn onder andere het concept van objecten en objectinformatie, van routes en navigatie, een CMS waarin de routes beheerd worden en een publicatiemechanisme. Deze constructie levert een groot financieel voordeel op, omdat de ontwikkeling van de app verspreid wordt over meerdere instellingen. Na Naturalis in Leiden is Madurodam in Den Haag de tweede instelling die hiervan gebruikmaakt. Binnenkort volgen nog meer musea en attractieparken die met ons nieuwe framework een eigen app zullen lanceren. Wil je meer weten over de mogelijkheden van onze bezoekersapp, stuur dan een mailtje naar Martin: martin@q42.nl.