Top 2000 online café

Een interactieve 360 graden-versie van Nederlands meest muzikale café, gebouwd met onze eigen storytellingtool Micrio.

Speciaal voor het twintigjarige jubileum van de Top 2000 bouwden we een interactieve 360 graden-versie van Nederlands bekendste muziekcafé. Met tours van Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk, albumhoezen vol verhalen en anekdotes, talloze beeld- en geluidsfragmenten uit de popgeschiedenis plus verschillende quizzen is het Top 2000 online café een paradijs voor muziekliefhebbers. En dat allemaal dankzij onze eigen storytellingtool Micrio.

Een rijke vorm van storytelling
De NTR en NPO Radio 2 zochten naar een manier waarop het Top 2000 café digitaal te bezoeken zou zijn. Uitgangspunt daarbij was het ontsluiten van twee decennia aan Top 2000 a gogo-materiaal. Met de vele prachtige reportages uit het televisieprogramma was er genoeg content voor een rijke vorm van storytelling. Samen kwamen we daarom al snel uit op Micrio, de door ons zelf ontwikkelde technologie om gemakkelijk en soepel megapixel afbeeldingen online te bekijken. Al eerder werden met Micrio de prijswinnende Jheronimus Bosch- en Beleef de Nachtwacht-interactives gebouwd. Deze online documentaires maken gebruik van een enorme hi-res foto van een kunstwerk, waarop het mogelijk is om tot de pigmentkorrels in te zoomen.

Slimme technologie in dienst van de beleving
Het Top 2000 online café voegt daar, net als de interactive voor de dramaserie Hollands Hoop, een derde dimensie aan toe dankzij Micrio’s ondersteuning van 360 graden-beeldmateriaal. In combinatie met features zoals positionele audio, muziek, video, markers en storytelling komt Nederlands meest muzikale café online tot leven. Vanwege de voorspellende logica achter Micrio reageert de 360 graden-versie razendsnel als bezoekers door het café bewegen. Kortom, slimme technologie in dienst van de beleving van de eindgebruiker.

Onze Micrio-editor waarmee het Top 2000 online café werd gebouwd

Persoonlijke tours door Leo Blokhuis en Matthijs van Nieuwkerk
Bezoekers van het Top 2000 online café worden bij het betreden van de virtuele ruimte ontvangen door presentator Leo Blokhuis. In het café kunnen zij vervolgens een persoonlijke tour van Blokhuis volgen, maar ook van Matthijs van Nieuwkerk en NPO Radio 2-dj Jan-Willem Roodbeen, die ieder over hun eigen muzikale favorieten vertellen. Bezoekers kunnen er ook voor kiezen om zelf op ontdekkingstocht te gaan langs beroemde albumhoezen met allerlei verwijzingen, te luisteren naar bekende Nederlanders over ontmoetingen met hun popidolen, of naar een podcast met muzieklessen, een (live)quiz te spelen, en nog veel meer. De redactie van NPO Radio 2 heeft het virtuele café verrijkt met een grote hoeveelheid content die bovendien deels gekoppeld is aan actuele radio- en televisie-uitzendingen. Zet je koptelefoon op, de muziek aan, en ontdek de muzikale parels en hun wetenswaardigheden in het Top 2000 online café!

"Klik op alles, want dit is werkelijk een muzikale hemel."

Leo Blokhuis

Samen beleven
Vanwege de coronacrisis hebben we het Top 2000 online café enkele maanden later uitgebreid met de mogelijkheid om de interactive samen met andere mensen te beleven. We maakten een chattool voor de Micrio-interface, waarmee een gids andere mensen kan uitnodigen om hem of haar te volgen in het online café, zodat iedereen hetzelfde ziet. Ook de live pubquiz van de NTR kon dankzij de nieuwe functionaliteit samen worden gespeeld, terwijl quizmaster Leo Blokhuis de vragen stelde.