Mibo

Virtueel samenkomen, maar dan op een leuke manier! Met onze videochatapp Mibo zijn informele afspraken, vrijdagmiddagborrels en soortgelijke events een stuk toffer dan met de standaard vergadertools.

Digitale productontwikkeling met klanten is wat we als softwarebedrijf primair doen. Maar onze engineers ontwikkelen ook eigen producten. Dingen die er gewoon móéten zijn, volgens ons. Zo ook Mibo (voorheen Borrel genaamd), ontstaan tijdens de coronacrisis.

Korte impressie van Mibo

Gefrustreerd door de beperkingen, ongezelligheid en kilheid van Zoom, Skype, Meet en andere digitale vergadertools, vonden we dat dat beter kon. Vooral voor informele bijeenkomsten. Met de standaard applicaties blijven die gewoon ongemakkelijk en stijfjes. Om de sociale aspecten en de gespreksdynamiek van een echte borrel te benaderen hebben we iets nieuws gebouwd. Een soort first person social, waarbij de webcam en microfoon van videobellen worden gecombineerd met rondlopen in een virtuele wereld. Dit maakt remote samenkomen met een groep mensen wél leuk en ongedwongen.

"Leuker en natuurlijker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden!"

Gebruiker van Mibo

Belangrijk verschil met andere online meetingtools is de losse setting van Mibo: een tropisch eiland in 3D. Hier kun je naar hartenlust ronddwalen, dingen ontdekken en praten met andere aanwezigen. In Mibo beweeg je je namelijk rond als een soort vliegende monitor waarop het beeld van jouw webcam te zien is. Andere mensen zien jou dus gewoon zoals je bent. Door die beweeglijkheid in een informele omgeving te combineren met realtime videobeeld is het mogelijk om op een natuurlijke, persoonlijke manier in kleine groepjes te socializen. En makkelijk om tussen verschillende groepen te wisselen. Of juist één-op-één met iemand te kletsen. Je ziet namelijk andere aanwezigen op het eiland, maar dankzij positionele audio hóór je alleen de mensen die dicht bij je staan. Breakout rooms zoals bij andere vergadertools zijn dus niet nodig: er ontstaan vanzelf kleine groepjes. Dit maakt Mibo een heel goed virtueel alternatief voor informele meetups van kleine en grotere groepen. Een online plek waar je dat échte gesprek kunt hebben.

"Onze groep ging van 'wauw, dit is trippy' naar 'waarom voelt dit zoveel persoonlijker dan Zoom?' Echt gaaf!"

Gebruiker van Mibo

Mibo kun je met een klein groepje mensen gratis bezoeken. Maar de applicatie is het leukste om met een grotere groep te gebruiken. Bijvoorbeeld met collega's tijdens een vrijdagmiddagborrel dan wel voor teambuilding of met zakelijke partners tijdens een informele netwerkbijeenkomst. Inmiddels zijn teams van bedrijven als Microsoft, Google, Netflix, Disney, Nike, Warner Bros en Unicef vaste klant van Mibo. Ook voor B2B-evenementen zoals congressen en beurzen leent Mibo zich uitstekend. Daarbij kunnen honderden deelnemers verdeeld worden over meerdere (thema)eilanden. Ook is dan het mogelijk om een hele andere 3D-omgeving dan een tropisch eiland te laten maken. Door de coronacrisis zijn sociale bijeenkomsten in real-life lastiger te houden, maar met Mibo is het dus mogelijk om die ervaring online heel goed te benaderen.

Speciaal voor kerstborrels op kantoor, nieuwjaarsrecepties en andere feestelijke bedrijfsevents hebben we ook een virtuele winterwereld gecreëerd. Dit nieuwe eiland maakt het samenzijn met collega's veel natuurlijker dan Zoom en andere tools voor videobellen.

Het virtuele wintereiland voor de feestdagen

Mibo draait in een webbrowser op een 3D-engine. Dus iedereen met een computer kan de app makkelijk gebruiken en een linkje versturen naar deelnemers. Een VR-bril heb je niet nodig. Onderliggend hebben we allemaal open source-frameworks gebruikt om Mibo goed en veilig te laten werken. De video noch de audio wordt ooit gezien, geanalyseerd of opgeslagen. Sterker nog: alle videoconferentiestreams zijn gecodeerd.

"Lang geleden dat ik zo'n goed gesprek had met collega's."

Tweet van een gebruiker van Mibo

Nauwelijks een paar maanden oud, won Mibo eind 2020 een bronzen Lovie Award, de meest prestigieuze prijs binnen de Europese internetcommunity. In dezelfde categorie, 'Websites: Weird & Experimental', kreeg onze videochatapplicatie óók de publiekprijs.

In het voorjaar van 2021 won Mibo bovendien een gouden Dutch Interactive Award (DIA) in de categorie 'nieuwe interfaces' en een zilveren DIA in de categorie 'tools'. De DIA's worden elk jaar uitgereikt aan de beste online producten van Nederland. De jury prees hoe de tool inspeelt op de tijdgeest en met een klein team al zoveel resultaat heeft geboekt.

"Wie een echte nieuwe interface zoekt, vindt er één in Mibo. De makers spelen met de oplossing in op een enorme marktbehoefte. Er zijn veel zaken ingebouwd die ware interactie triggeren. Deze gouden case vertaalt technologie naar iets menselijks en zorgt voor een verandering op lange termijn."

Juryrapport Dutch Interactive Awards 2021

In de lente van 2021 heeft Mibo de vleugels uitgeslagen. Dankzij een externe investering van 1 miljoen euro is de internationale groei versneld, opdat nóg meer mensen ervaren hoe leuk videobellen echt is!

Het beste is dus om Mibo zelf uit te proberen. Zien we je op het tropische eiland?

"Mijn collega's willen nooit meer terug naar wat we eerder gebruikten."

Gebruiker van Mibo