Rijksmuseum thuis

Een 360 graden-interactive voert bezoekeers virtueel langs de bekendste meesterwerken van het gesloten Rijksmuseum.

Onze nieuwe 360 graden-interactive, in slechts zes dagen gemaakt, voert je virtueel langs de bekendste meesterwerken in de Eregalerij nu het Rijksmuseum tijdelijk niet bezocht kan worden.

Stel je voor dat je het Rijksmuseum helemaal voor jezelf had. In alle rust genieten van Het melkmeisje van Vermeer. En uitgebreid de tijd hebben om alle details van Rembrandts Nachtwacht te ontdekken.

Nu het Rijks zoals alle musea vanwege het coronavirus z'n deuren niet kan openen, brengt het museum de meesterwerken naar de mensen thuis. Met Ontdek Rijksmuseum meesterwerken krijg je het gevoel, dat je door het verlaten museum loopt om in alle rust de verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. Een speciaal ontwikkelde 360 graden-versie van de Eregalerij voert je langs achttien schilderijen die met tekst- en audiofragmenten worden toegelicht. Tijdens de online wandeling kun je inzoomen tot op de kleinste details van kunstschatten als De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten & Oopjen. Alles vanuit thuis!

De nieuwe interactive is een samenwerking van Q42 met het Rijksmuseum en designbureau Fabrique. In slechts zes dagen lieten we nieuwe 360 graden-foto's voor de online multimediatour schieten, maakten we de navigatiestructuur en een koppeling met bestaande content uit onder andere de museumapp.

De zeer korte productieperiode eind maart 2020 was mogelijk, doordat we Micrio hebben ingezet, onze eigen ultra-resolutie storytellingtool. Met deze technologie maken we het mogelijk om soepel hele grote afbeeldingen en 360 graden-beeldmateriaal te tonen, zowel op desktop als mobiel. Dankzij het gebruik van nieuwe patronen werkt de navigatie een stuk makkelijker dan bij standaard 360 graden-tours. Gecombineerd met achtergrondinformatie, voice-overs en muziek ontstaat er zo een magische interactieve beleving.

Ideaal dus voor musea die bezoekers thuis een rijke ervaring willen bieden, zoals we al eerder met de prijswinnende webdocumentaires over Bosch' Tuin der Lusten en Rembrandts Nachtwacht hebben laten zien. Deze laatste interactive hebben we opgenomen in de nieuwe 360 graden-beleving. Hierdoor zijn er in Ontdek Rijksmuseum meesterwerken extra veel verhalen beschikbaar over het beroemdste schilderij van Nederland.

In de eerste twee maanden na de lancering is de interactive maar liefst een half miljoen keer bezocht. En veel mensen blijven vijftien minuten tot een half uur hangen in de digitale Eregalerij.

Eind 2020 won de virtuele tour door het Rijksmuseum de juryprijs én de publieksprijs bij de Lovie Awards, de meest prestigieuze onderscheiding binnen de Europese internetcommunity, in de categorie 'Websites: Cultural Institutions'. En in 2021 was het raak bij de European Design Awards waar de virtuele tour door het Rijksmuseum brons won.

Ga naar rijksmuseum.nl en dwaal in alle rust langs alle meesterwerken!