Digitaal theater voor liveconcerten

Een klant met een droom. Daar houden we wel van bij Q42. Dus toen ons gevraagd werd om een nieuwe muziekvideodienst te helpen opzetten, hoefden we niet lang te aarzelen.

We hoefden zelfs niet te aarzelen, toen duidelijk werd, dat er nog helemaal geen plan was. En het echt ging om een droom die vanaf nul moest worden opgebouwd tot een succesvolle start-up. Kortom: niet echt een doorsnee project...

Thomas' droom
Videoproducent Thomas De Vrij maakte met zijn bedrijf Badbirds opnames bij live-optredens van bekende artiesten. Totdat corona uitbrak en evenementen stuk voor stuk uitvielen. Met een lege agenda voor zich bedacht Thomas een videoproductie met de bekende Nederlandse dj Martin Garrix. Op een varende boot door typisch Hollands waterlandschap. Resultaat: miljoenen views op YouTube.

Martin Garrix Live on Dutch Waters

Dat zette hem aan het dromen. Wat als je de live-ervaring van een optreden zou kunnen vertalen naar remote? Dus niet een registratie op YouTube, maar echt een online podium. Een digitaal theater waar artiesten videoproducties van hoge kwaliteit kunnen uitbrengen. Zo ontstond het concept om muziekliefhebbers vanuit een digital first-benadering bijzondere betaalde content van wereldsterren te bieden. Artiesten die een echt verhaal willen vertellen. Een verhaal rond een thema, als ware de productie een ode daaraan. De naam volgde vanzelf: HYMN. En een investeerder die ook in Thomas' droom geloofde.

Helpen een droom te verwezenlijken
Zo klopte Thomas bij ons aan. Hij zocht een techbureau om het nieuwe platform van de grond af op te bouwen. Ons advies: als technologie zo'n cruciaal onderdeel van je start-up is, dan moet je dat niet uitbesteden. "Oké", zei Thomas, "kunnen jullie dan helpen om een intern developmentteam op te tuigen en de architectuur voor het platform opzetten?" Kortom: de vraag was of we de rol van (interim) CTO op ons wilden nemen. Alhoewel we dat normaal niet snel doen, waren we zó enthousiast geworden over Thomas' droom, dat we zijn ingestapt om alles rondom tech te bootstrappen. Doel: het developmentproces zo inrichten dat we het daarna zouden kunnen overdragen - zoals we eerder met een andere start-up, Primephonic, ook hadden gedaan.

Aanhaken als technologiepartner
Er was dus een droom maar nog niet echt een plan. Vanaf het allereerste begin zijn we als technologiepartner aangehaakt om alles te doen wat nodig is om een start-up qua tech op poten te zetten. Niet alleen het devteam opbouwen maar ook het designbureau kiezen en architectuurkeuzes bepalen. Belangrijkste inhoudelijke vraag: de keuze van de videostack. En dan vooral: kopen of zelf bouwen. Er zijn namelijk verschillende kant-en-klare videostreamdiensten. Maar Thomas' ambitie is vanaf het begin hoger geweest: niet alleen een videoplatform aanbieden voor wereldberoemde artiesten, maar een livestream met interactieve elementen zodat toeschouwers echt mee kunnen doen. Dát kun je niet zo maar even van de plank trekken. Bovendien zit je dan aan die leverancier vast, en gaan betalingen van kaartjes ook via dat pay-per-view platform. Dus was de conclusie om zelf te bouwen.

Kaders en context
Ook andere beslissingen moesten nog gemaakt worden. Anders dan bij andere klanten was er geen afbakening: er was geen vast budget, geen deadline, geen ontwerp of huisstijl, geen content en geen bestaande code. We zijn dus begonnen met het scheppen van kaders en context. We maakten een plan om te beginnen met de website en een iOS-app, en selecteerden Momkai als designpartij. Dat bleek een gouden greep: Harald Dunnink, oprichter van Momkai en mede-oprichter van De Correspondent, werd net als wij enthousiast van Thomas' droom, en stapte in als co-founder van HYMN.

Thomas de Vrij en Harald Dunnink

Flexibiliteit
Tijdens deze opstartfase hebben de twee aangehaakte Q'ers meerdere rollen vervuld: niet alleen die van CTO/architect en developer, maar ook van scrum master, product owner, projectleider en HR-manager. Die flexibiliteit hoort bij de uitdagingen van een jonge start-up. Hetzelfde geldt voor flexibiliteit qua technische beslissingen. Alles is in beweging. We hebben dan ook meermaals de drastische keuze moeten maken om helemaal opnieuw te beginnen, omdat dat beter zou zijn voor HYMN. Dat hebben we kunnen doen, omdat onze focus altijd is om waarde te creëren, en niet om louter software te bouwen.

Dingen fixen
De brede interesse en expertise plus de hands-on mentaliteit van Q'ers is tijdens de opstartfase bovendien van grote meerwaarde gebleken. We hebben niet alleen bedácht wat er gebouwd moet worden, maar zijn ook echt aan de slag gegaan om het bedrijf, het team en het product te helpen opstarten. Daarbij heeft Thomas ons het volle vertrouwen gegeven om dit te fixen.

Anders dan anders
Dit meedenken en -doen bij het opzetten van een start-up heeft ons geleerd, dat in meer standaard projecten heel veel dingen vanzelf gaan. Normaal staat er een team klaar waarvan de engineers goed op elkaar zijn ingespeeld en die precies weten wat er moet gebeuren. De snelheid van ontwikkelen ligt in zulke situaties dan ook gelijk heel hoog. Een team goed laten draaien vergt gewoon tijd, net als het uitdenken wat er qua technologie allemaal gedaan moet worden om een product te ontwikkelen.

Heb jij een volgende uitdaging voor ons?
Vanaf het eerste begin kunnen meebouwen aan een product als HYMN is een fantastisch avontuur geweest. Onze harten gaan sneller kloppen, wanneer we worden uitgedaagd om als technologiepartner samen te werken. Dus heb je zelf een tof idee voor een nieuw product of een start-up? Neem dan even contact op met Chris: 06-16170184. We dromen graag met je mee.