Borrel

Virtueel samenkomen, maar dan op een leuke manier! Met onze nieuwe webapp Borrel zijn informele afspraken, vrijdagmiddagborrels en soortgelijke events een stuk toffer dan met de standaard videoconferentietools.

"Leuker en natuurlijker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden!"

Gebruiker van Borrel

Digitale productontwikkeling met klanten is wat we als softwarebedrijf primair doen. Maar onze engineers ontwikkelen ook eigen producten. Dingen die er gewoon móéten zijn, volgens ons. Zo ook Borrel, ontstaan tijdens de coronacrisis.

Gefrustreerd door de beperkingen, ongezelligheid en kilheid van Zoom, Skype, Meet en andere online vergadertools, vonden we dat dat beter kon. Vooral voor informele bijeenkomsten. Met de standaard applicaties blijven die gewoon ongemakkelijk en stijfjes. Om de sociale aspecten en de gespreksdynamiek van een echte borrel te benaderen hebben we iets nieuws gebouwd. Een soort first person social, dus Fortnite zonder schieten, maar mét webcamvideo en audio, waarin remote samenkomen met een groep mensen wél leuk en ongedwongen is.

Belangrijk verschil met andere online meetingtools is de losse setting van Borrel: een tropisch eiland in 3D. Hier kun je naar hartenlust ronddwalen, dingen ontdekken en praten met andere aanwezigen. In Borrel beweeg je je namelijk rond als een soort vliegende monitor waarop het beeld van jouw webcam te zien is. Andere mensen zien jou dus gewoon zoals je bent. Door die beweeglijkheid in een informele omgeving te combineren met realtime videobeeld is het mogelijk om op een natuurlijke, persoonlijke manier in kleine groepjes te socializen. En makkelijk om tussen verschillende groepen te wisselen. Of juist één-op-één met iemand te kletsen. Je ziet namelijk andere aanwezigen op het eiland, maar dankzij positionele audio hóór je alleen de mensen die dicht bij je staan. Breakout rooms zoals bij andere vergadertools zijn dus niet nodig: er ontstaan vanzelf kleine groepjes. Dit maakt Borrel een heel goed virtueel alternatief voor informele meetups van kleine en grotere groepen. Een online plek waar je dat échte gesprek kunt hebben.

"Onze groep ging van 'wauw, dit is trippy' naar 'waarom voelt dit zoveel persoonlijker dan Zoom?' Echt gaaf!"

Gebruiker van Borrel

Borrel kun je met een klein groepje mensen gratis bezoeken. Maar de applicatie is het leukste om met een grotere groep te gebruiken. Bijvoorbeeld met collega's tijdens een vrijdagmiddagborrel dan wel voor teambuilding of met zakelijke partners tijdens een informele netwerkbijeenkomst. Zo heeft KPN Borrel al gebruikt voor een event met een afdeling bestaande uit 400 mensen. En tijdens het recente congres van de Veerstichting waren er zelfs 800 deelnemers, verdeeld over meerdere eilanden. Ook voor andere B2B-evenementen zoals beurzen leent Borrel zich uitstekend. Daarbij is het mogelijk om een hele andere 3D-omgeving dan een tropisch eiland te laten maken. Door de coronacrisis zijn sociale bijeenkomsten in real-life lastiger te houden, maar met Borrel is het dus mogelijk om die ervaring online heel goed te benaderen.

Borrel draait in een webbrowser op een 3D-engine. Dus iedereen met een computer kan de app makkelijk gebruiken en een linkje versturen naar deelnemers. Een VR-bril heb je niet nodig. Onderliggend hebben we allemaal open source-frameworks gebruikt om Borrel goed en veilig te laten werken. De video noch de audio wordt ooit gezien, geanalyseerd of opgeslagen. Sterker nog: alle videoconferentiestreams zijn gecodeerd.

Het beste is om het zelf uit te proberen. Zien we je op het Borrel-eiland?

"Mijn collega's willen nooit meer terug naar wat we eerder gebruikten."

Gebruiker van Borrel