Appt.org

Appt.org helpt makers en opdrachtgevers bij het bouwen van toegankelijke apps voor iedereen. Op het door Q42 en Stichting Appt geïnitieerde platform hebben we code, kennis en tips over de accessibility van apps verzameld. Allemaal vanuit de gedachte dat het toegankelijk maken van apps ervoor zorgt dat iedereen mee kan doen in de maatschappij.

In onze steeds digitaler wordende maatschappij moet iedereen mee kunnen doen, vinden wij. Apps spelen daarbij een steeds grotere rol. En dus toegankelijkheid. Het doel van Appt.org is makers en beslissingnemers helpen bij het creëren van een toegankelijker internet. Appdevelopers, designers en opdrachtgevers sluiten namelijk vaak onbewust mensen buiten door een gemis aan bewustzijn, een gebrek aan urgentie en een bepaalde mate van onwetendheid over accessibility.

Van bewustwording tot codevoorbeelden
Met het nieuwe non-profit platform Appt.org maken we accessibility meer top of mind, bevorderen we kennisdeling en bieden we handzame codevoorbeelden die kosteloos overgenomen kunnen worden. Het platform is opgezet als een gids die bezoekers meeneemt van bewustwording naar actiegerichte informatie.

Actuele cijfers over toegankelijkheid
In Nederland zijn er 4,5 miljoen mensen met een beperking. Dat is ruim een kwart van de bevolking. Maar dat getal geeft nog geen beeld van hoeveel Nederlanders daadwerkelijk toegankelijkheidsinstellingen gebruiken op hun telefoon. Daarom hebben we vanuit Q42 het eerste grootschalige Nederlandse onderzoek naar het gebruik van toegankelijkheidsfeatures op mobiele telefoons opgezet. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders visuele en auditieve hulpopties heeft geactiveerd op hun telefoon. De doelgroep voor toegankelijke producten is dus veel breder dan alleen mensen met een beperking.

Actuele statistieken van gebruikte toegankelijkheidsinstellingen

Open source library
Voor dit onderzoek hebben we een open source library gecreëerd die anoniem de actuele toegankelijksinstellingen verzamelt onder meer dan twee miljoen Nederlandse iPhone- en Android-gebruikers. Op Appt.org worden de statistieken continu bijgewerkt en uitgebreid. De resultaten van ons onderzoek zijn van groot belang voor iedereen die zich bezighoudt met het ontwikkelen van apps, en daarom zijn ze voor iedereen gratis te gebruiken. Ook kunnen appbouwers en beslissingnemers met de broncode van de tooling en de methodiek eigen toegankelijkheidsdata vergaren. Dit biedt hen inzicht in het gebruik van functies als vette tekst, verhoogd kleurcontrast, live ondertiteling, VoiceOver, en zet aan tot actiegerichte stappen in de ontwikkeling van toegankelijke apps.

Codedocumentatie
Het kennisplatform biedt developers en designers ook codevoorbeelden voor het bouwen van toegankelijke apps. Door middel van open source code voor onder andere iOS, Android, React Native, Flutter en Xamarin, die we speciaal hebben gecreëerd voor Appt.org, worden zij in staat gesteld om op een eenvoudige manier accessibility te borgen bij het ontwikkelen van mobiele producten.

Richtlijnen en verdiepende artikelen
De richtlijnen die gelden voor het maken van toegankelijke apps, worden eveneens uitgelegd op het platform. Verder krijgen makers van mobiele apps op de website gratis toegang tot handige tips en verdiepende artikelen plus interviews met mensen met een beperking.

Mede mogelijk gemaakt door SIDN Fonds
Met Appt.org nemen we dus de blinde vlek over toegankelijkheid weg én geven we makers van apps de tools in handen om digitale pr oducten te ontwikkelen die door iedereen gebruikt kunnen worden. Om wereldwijd impact te kunnen maken is alle informatie op Appt.org zowel in het Nederlands als Engels beschikbaar. Het platform, een gezamenlijk initiatief van Stichting Appt en Q42, is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van SIDN Fonds.

"Seriously impressed by appt.org, a new resource on mobile accessibility, officially launched today."

Scott Vinkle, Accessibility Specialist at Shopify

Dutch Interactive Award
In 2023 won Appt.org een zilveren Dutch Interactive Award. De DIA zijn dé prijzen voor het allerbeste interactieve online werk van Nederlandse bureaus en worden sinds 2010 jaarlijks uitgereikt. Appt.org kreeg de onderscheiding in de categorie Digital for Good, waarbij de jury de maatschappelijke relevantie van het platform loofde.

"Appt.org heeft de potentie om grote impact te maken. They put their money where their mouth is: ze investeren met eigen uren en kennis, om het anderen makkelijker te maken en geven zo het goede voorbeeld."

Juryrapport Dutch Interactive Awards 2023