vangoghmuseum.nl

Samen met het Van Gogh Museum ontwikkelden we een prijswinnende museumwebsite vol slimme functionaliteiten en inspiratie plús de complete collectie.

't Van Gogh Museum heeft een nieuwe site! Nadat we in 2014 al de eerdere museumwebsite hadden gebouwd en in 2018 Van Goghs brieven op een bijzondere manier online tentoon hadden gesteld, was het in 2020 tijd voor een ingrijpende vernieuwing van de website. Met de volledige museumcollectie, slimme features en meer mogelijkheden om mensen met het werk en leven van Van Gogh te inspireren.

Impressie van de nieuwe website van het Van Gogh Museum

Nieuw concept
Samen met het interne digitale team van het museum en design agency Dept werkten we aan een nieuw concept waarin Van Goghs kleurenpallet gecombineerd wordt met krachtige verhalen vol interactieve afbeeldingen, video's en vergelijkingen.

Van Goghs penseelstreken op je beeldscherm
Via de nieuwe website is de complete collectie van het Van Gogh Museum te bekijken. Daarbij wordt, heel handig, ook getoond welke werken op dit moment in het museum hangen. De schilderijen, tekeningen en brieven zijn bovendien beter te doorzoeken door het gebruik van filters. En bij elk werk is nu meer inhoudelijke informatie beschikbaar voor kunstkenners en geïnteresseerden. Dankzij de door ons ontwikkelde ultra-res storytellingtool Micrio kunnen bezoekers online inzoomen tot de kleinste details van de schilderijen. Zo zijn zelfs de penseelstreken van Van Gogh digitaal te ervaren!

Inzoomen op Van Goghs zelfportret dankzij Micrio

Vincent for Scale
Voor de nieuwe website, die jaarlijks 8,5 miljoen keer wordt bezocht, bedachten we een nieuwe feature die op een speelse manier aangeeft hoe groot een schilderij is: Vincent for Scale. Door het schilderij naast een figuur van Van Gogh te plaatsen, die 1,64 meter lang was, ziet de bezoeker in een oogopslag de ware grootte van het werk.

Grondig getest
Zoals bij al onze digitale productontwikkeling hebben we het redesign grondig getest. Niet alleen waren testers van Polteq onderdeel van het team; tijdens de bouw is de website onderworpen aan een gebruikstest, onze Real User Morning. Dankzij deze gebruikersfeedback konden we op tijd aanpassingen doen en onduidelijkheden verbeteren. Bij de ontwikkeling van de website is bovendien extra gelet op de toegankelijkheid voor gebruikers met een beperking. Zo is de website geoptimaliseerd voor screenreaders die blinden en slechtzienden gebruiken bij het navigeren.

"De teams van Q42, Dept en het Van Gogh Museum hebben fantastisch werk geleverd. Ze hebben een site gebouwd die helemaal van nu is en die de kern zal zijn van een digitale Vincent van Gogh-wereld."

Martijn Pronk, hoofd digitale communicatie Van Gogh Museum

Awards
Het vernieuwde vangoghmuseum.nl won in april 2021 een bronzen GLAMi Award, een grote internationale museumprijs. In mei volgde twee Webby Awards, de belangrijkste internetprijs ter wereld, in de categorie 'Websites and Mobile Sites - Cultural Institutions'. En in november van dat jaar was het raak bij de 'Europese Oscars van het internet', de Lovie Awards, met onderscheidingen van zowel de jury als het publiek in de categorieën 'Websites - Best practices' en 'Apps, Mobile Sites & Voice - Best Visual Design'.