Lightyear Connect-app

Een inspirerende missie en een indrukwekkend product: we zijn trots om bigedragen te hebben aan de op zonne-energie aangedreven auto van Lightyear met de ontwikkeling van de nieuwe companion app.

In 2022 heeft de Nederlandse start-up Lightyear het definitieve productiemodel van zijn zonnecelauto onthuld. Wij bouwden samen met design agency Hike One een native app voor iOS en Android, die connect met deze innovatieve auto. Lightyear Connect toont informatie over energieniveau en actieradius, en maakt het mogelijk de auto te unlocken.

App als verlengde van auto
Lightyear had als doel om de app, puur bedoeld voor bestuurders, een verlengde van de auto te laten zijn. Met de app kan de bestuurder de auto managen: de deur openen, starten, de status van de batterij checken, et cetera. En dankzij een koppeling met weerdata voorspellen we wanneer de zonne-auto volgeladen is. Naast deze praktische features is de app ook een communicatiekanaal tussen de gebruiker en Lightyear, waarbij het gevoel van verbondenheid een belangrijke leidraad is.

Native versus crossplatform
Omdat het gevoel dat de app oproept zo belangrijk is, hebben we samen met Hike One een uitdagend concept neergezet met een spannende UI / UX. Om die echt te laten shinen was ons advies om niet een crossplatform technologie zoals Flutter te kiezen. Bovendien hadden we rekening te houden met third parties, bijvoorbeeld voor de digitale sleutel, die native SDK’s gebruiken. We hadden dus sowieso een stukje native implementatie nodig. We hebben daarom uiteindelijk in samenspraak met Lightyear gekozen voor native iOS- en Android-apps (gebouwd in SwiftUI en Jetpack Compose).

Simpel en begrijpelijk
Een belangrijke feature van de app is laten zien wat de zon oplevert aan energie. Zo wordt een bestuurder beter in staat gesteld om zijn of haar plannen aan te passen, bijvoorbeeld door de auto extra op te laden via het stroomnet. We hebben veel moeite gedaan om deze voorspellingen zo nauwkeurig mogelijk te maken, onder andere door rekening te houden met de daadwerkelijke zonnekracht en de hoek van de lichtinval. Al deze details worden in de app zelf weggeabstraheert om de voorspellingen zo simpel en begrijpelijk mogelijk te maken. Voor deze grafieken hebben we een compleet nieuwe library gebouwd.

Experience
Naast het daadwerkelijk bouwen van de app hebben we Lightyear ook geholpen aan nieuwe inzichten rond de totaalervaring van zo'n innovatieve auto. De customer experience was bijvoorbeeld nog een onontgonnen terrein: hoe gaat iemand die geen techneut is, om met alle noodzakelijke gegevens van de auto? Wat wil de bestuurder weten? En hoe kun je dat zo informatief, fijn en simpel overbrengen? We hebben dus de ervaring in de auto zelf én de digitale ervaring bij elkaar gebracht. Qua techniek én experience heeft Lightyear zo een hele goede basis gekregen om hun apps verder te ontwikkelen!