Boekingswebsite nieuwe Europese nachttrein

Samen met de nieuwe duurzame spoorwegmaatschappij European Sleeper bouwden we een eigen reserveringswebsite waarmee nachttreinen vanuit Nederland geboekt kunnen worden.

Een partnership met een start-up vinden we altijd tof. En je krijgt ons helemaal op de banken als het om duurzaamheid, treinen én een grote ambitie gaat. Daarom waren veel van onze engineers enthousiast om samen te werken met twee treinfanaten die hun jongensdroom willen waarmaken: een eigen spoorwegmaatschappij die nachttreinen door Europa aanbiedt. Samen bouwden we een boekingswebsite die koppelt op allerlei standaard treinsystemen. Een project van zo min mogelijk afhankelijkheden, veel vrijheid en lekker pionieren.

European Sleeper
European Sleeper maakt deel uit van de beweging die duurzaam reizen weer op de kaart wil zetten. Maar een treinmaatschappij van scratch opzetten doe je niet zo maar. Naast het aankopen van de juiste rijtuigen moest er een hele boekingsstraat worden opgezet.

Uitdaging
Wij hebben de start-up geadviseerd bij het kiezen van het treinreserveringssysteem. Uitdaging daarbij was in de eerste plaats het budget. Grote reserveringssystemen die klaar zijn voor gebruik, zijn duur. Andere systemen staan nog in de kinderschoenen. Gezien het budget van European Sleeper, bijeengebracht met crowdfundacties. hebben we gekozen voor een systeem dat goedkoper is: SEPA. In dit systeem staan de treinen, rijschema’s, prijzen en uiteraard de reserveringen. De boekingswebsite van European Sleeper koppelt hierop.

Simpele en doeltreffende flow
Bij aanvang van het project was er al een initiële huisstijl, gemaakt door een externe designpartij. Wij hebben die huisstijl vertaald naar een strak ontwerp voor de website met duidelijke detailpagina’s en efficiënte boekingsstappen. Het resultaat is een eenvoudige maar doeltreffende flow voor de eindgebruiker. Naast de branded boekingsstraat hebben we een backoffice opgeleverd waar de customer service afdeling van European Sleeper details van de boekingen kan bijhouden en aanpassingen kan doen.

Koppelingen
Doordat we gekozen hebben voor SEPA, worden er internationale standaarden gevolgd. Niet alleen worden via SEPA tickets, betalingen en reisgegevens op een zorgvuldige manier verwerkt en bewaard. Het maakt ook koppelingen met andere boekingswebsites mogelijk. Zo kunnen gebruikers tickets kopen via de website van European Sleeper maar ook via bijvoorbeeld NS International en Deutsche Bahn.

Sesam, open u
Die standaarden waren ook nodig voor de NS-poortjes. Het is namelijk een hele opgave om zo’n poortje te openen met een treinticket. Na een deep dive in de werking van de gebruikte QR-codes maakten we het mogelijk dat de NS onze codes ook herkent. Een hele voldoening als je met een proefticket bij zo’n poortje staat en het werkt. Sesam, open u!

Livegang
Voor de livegang werd besloten om eerst mensen van de crowdfundactie toegang te geven, vervolgens de nieuwsbriefabonnees en tot slot het brede publiek. Door deze gefaseerde uitrol én een van tevoren uitgevoerde performancetest konden we de piekbelasting goed ondervangen en bleef de website stabiel. Resultaat: een vliegende start met heel veel verkochte tickets!

Vervolgstappen
Een start-up staat nooit stil. We hebben samen veel geleerd van de eerste boekingen. Lessen die we verwerken in de doorontwikkeling van de website. Tegelijkertijd bouwen we natuurlijk aan nieuwe features. Het beheer van de website is inmiddels overgedragen aan European Sleeper, maar we zijn nog steeds heel trots dat we hebben bijgedragen aan de herintroductie van slaaptreinen in Europa!