Beleef de Nachtwacht

Interactieve documentaire waarin we het bekendste schilderij van Nederland tot leven brachten met onze ultra-res storytelling tool Micrio.

Het beroemdste schilderij van Nederland is nu op een nieuwe manier te ervaren! Voor het Jaar van Rembrandt ontwikkelden we in opdracht van het Rijksmuseum in Amsterdam en de NTR de interactieve documentaire Beleef de Nachtwacht. Met videotours die inzoomen tot in het kleinste detail, rijke achtergrondinformatie, uitgelichte figuren, nieuw gecomponeerde muziek, voice-overs, plus nog veel meer. En dit allemaal natuurlijk op ons eigen ultraresolutie storytelling platform Micrio. Waar onze interactive over Bosch' Tuin der Lusten nog een eendimensionaal verhaal was, is er hier veel meer te ontdekken. Nooit eerder was het mogelijk om zo dichtbij Rembrandts Nachtwacht te komen!

Op beleefdenachtwacht.nl kom je niet alleen te weten wat dit schilderij nou zo bijzonder maakt. Door extreem in te zoomen ontdek je allerlei details die je anders niet zou zien. De verhalen en geheimen van De Nachtwacht worden in de Nederlandse versie van de interactive verteld door acteur Nasrdin Dchar. Voor het jonge publiek biedt de website een speciale audiovisuele tour van Het Klokhuis, ingesproken door Klokhuis-presentatrice Sosha Duysker. Ook is er een Engelse versie, nightwatchexperience.com, waarbij presentator Ikenna Azuike de audiotours heeft ingesproken.

De interactieve reis door Rembrandts Nachtwacht is extra bijzonder door de speciaal gecomponeerde muziek van Hans Nieuwenhuijsen en Selle Sellink. De gelaagde compositie zorgt ervoor dat de muziek verandert, als je door het schilderij beweegt. En met positionele audio, zoals een schot bij het detail van een geweer, wordt de storytelling kracht bijgezet.

Als basis voor Beleef de Nachtwacht is Micrio ingezet, onze eigenhandig gemaakte technologie om gemakkelijk en soepel enorme afbeeldingen online te kunnen bekijken. Net als bij de Jheronimus Bosch- en de Escher-interactives hebben we een enorme hi-res foto van een kunstwerk gebruikt, waarop je tot de pigmentkorrels kunt inzoomen. Micrio knipt die kneitergrote afbeelding op in kleine stukjes, zodat je niet hoeft te wachten op het laden van het geheel. En als je opzij beweegt, worden razendsnel de daarvoor benodigde delen ingeladen, voor zover dat nog niet gedaan was door de voorspellende logica. Kortom, slimme technologie in dienst van de beleving van de eindgebruiker!

"We hebben gezocht naar een aanpak waarin 'De Nachtwacht' centraal blijft staan en de technologie het niet overneemt."

Peter Gorgels, manager digitale producten Rijksmuseum

Speciaal voor Beleef de Nachtwacht hebben we Micrio uitgerust met nieuwe features, zoals het apart uitlichten van figuren op het schilderij om de verhalen nog beter tot hun recht te laten komen. Ook is de taalswitch nu instant, zodat je direct kunt wisselen tussen Nederlands en Engels.

Micrio-bedenker Marcel laat zien hoe de Nachtwacht-interactive werkt

Voor Beleef de Nachtwacht werkten we samen met onze vrienden van designbureau Fabrique, net als bij de succesvolle webdocumentaire Jheronimus Bosch - De Tuin Der Lusten uit 2016. De content werd verzorgd door de NTR en het Rijksmuseum, waarbij wij de technische ondersteuning boden. In 2019 won de website twee zilveren Lovie Awards, Europa's meest prestigieuze internetprijs.

Aanleiding voor de interactive is het Jaar van Rembrandt. In 2019 is het 350 geleden dat Nederlands' beroemdste schilder stierf. Het Rijksmuseum in Amsterdam pakt uit met een aantal grote Rembrandt-tentoonstellingen en de NTR organiseert met Project Rembrandt op televisie een zoektocht naar het grootste schildertalent van Nederland, gepresenteerd door Annechien Steenhuizen.

Gelukkig kun je ook ná 2019 nog steeds genieten van Rembrandts meesterwerk op beleefdenachtwacht.nl!