ProDemos Kamerdebatsimulatie

ProDemos biedt middelbare scholieren de mogelijkheid zelf onderdeel te zijn van een Tweede Kamer debat in hun speciaal nagebouwde Tweede Kamer. Eerst ging dat nog analoog, maar om de betrokkenheid en beleving van de leerlingen te vergroten krijgt vanaf nu iedereen een mobiele telefoon uitgedeeld. Een telefoon die bij jouw rol hoort, een telefoon van een partijlid dus. Daarvoor bouwden wij samen met Fabrique de Kamerdebatsimulatie-app.

De leerlingen vormen tijdens de simulatie partijen en vervullen ieder een andere rol binnen hun partij. Hun mobiele telefoons zijn helemaal ingesteld op hun eigen rol. Via hun telefoons krijgen ze relevante informatie over hun achterban, partijstandpunt en natuurlijk het debatonderwerp. Maar uiteraard ontvangen ze ook berichten van buitenaf die invloed hebben op het debat: mailtjes van hun kiezers, smsjes van hun collega's of schokkende nieuwsberichten. De achterban laat ook hun stem horen tijdens de opiniepeiling. Als de partij goed luistert naar de opinie van hun achterban en bij hun eigen standpunten blijft stijgen ze. Ook kunnen ze eventueel hun standpunt bijstellen naar aanleiding van die opinie. De partij die aan het einde relatief de meeste zetels gewonnen heeft, heeft gewonnen! Logisch.

De begeleiders van ProDemos leiden het debat en sturen de kamerleden aan. Daar hebben ze nu meer invloed op met hun speciale begeleiders-app. Zo kunnen ze partijleden via berichtjes motiveren om hun standpunt te verkondingen, nieuwe informatie te presenteren of coalities te sluiten.

Met behulp van de nieuwe telefoontjes en de begeleiders-app worden de leerlingen de simulatie ingetrokken en is het een echte Tweede Kamer-beleving.