Below the Surface

Samen met gemeente Amsterdam brachten we op innovatieve wijze de 700.000 archeologiche vondsten van de Noord/Zuidlijn bijeen op een digitaal platform.

Meer dan 700.000 archeologische vondsten in negen jaar graven aan de Noord/Zuidlijn: het werk aan de nieuwe Amsterdamse metrolijn bracht een schat aan historische voorwerpen aan de oppervlakte. Met Below the Surface neem je letterlijk een duik in de geschiedenis van Amsterdam.

Below the Surface

Aan de hand van een tijdbalk neemt de website belowthesurface.amsterdam je mee langs duizenden vondsten. Scroll van het jaar 2005 naar meer dan 100.000 jaar geleden en ontdek de meest bijzondere artefacten die zijn opgegraven: van een pistool tot een kunstgebit en van een klootdolk tot een krokodillenkaak. Elke vondst vertelt een verhaal. Naast de tijdbalk zijn er tal van andere mogelijkheden om door die vondsten te browsen, zoals via locatie, gebruik en materiaal. Maar pas op: het is erg verslavend en je blijft bijzondere voorwerpen ontdekken. Speciaal voor experts bouwden we een fijnmazige zoekmogelijkheid om informatie te vinden die meer wetenschappelijk van aard is.

Je kunt de archeologische vondsten niet alleen thuis op je PC uitgebreid doorzoeken. Langs de roltrappen van metrostation Rokin kun je in vitrines 10.000 artefacten bekijken, waarover via belowthesurface.amsterdam meer achtergrondinformatie is te vinden. Om online in te kunnen zoomen op de verschillende vondsten hebben we gebruikgemaakt van het door ons zelf ontwikkelde platform Micrio.

De 700.00 archeologische vondsten van de Noord/Zuidlijn zijn niet passief alleen te bekijken. Ga zelf aan de slag en maak op de website van Below the Surface je eigen online overzicht met lievelingsartefacten! Elke vondst in het overzicht kun je namelijk toevoegen aan een persoonlijke vitrine die je kunt vormgeven en vervolgens publiceren.

Tot slot biedt de website belowthesurface.amsterdam ook uitgebreide achtergrondinformatie over het archeologisch project van de Noord/Zuidlijn. De opzet en de uitvoering van de opgravingen zijn nader toegelicht met aandacht voor het bijzondere karakter van de rivier de Amstel als archeologische vindplaats, de specifieke doelen van het onderzoek op Damrak en Rokin en de digitale verwerking van de honderdduizenden vondsten.

Naast de overweldigende internationale media-aandacht ontving Below the Surface ook prijzen, waaronder een zilveren Lamp tijdens de Dutch Creativity Awards 2019, een bronzen Lovie Award, een zilveren SpinAward én een prestigieuze Webby Award, de 'Oscar van het internet'.