De arbeidsvoorwaarden van Q42

Omzetbonus

Naast salaris krijgen Q'ers ook een omzetbonus. Q42 keert elke Kerst 6% van de netto jaaromzet uit aan alle Q'ers, verdeeld naar rato van het verdiende salaris in dat jaar. Dat geeft ons het gevoel dat Q een avontuur is van ons allemaal, waar we allemaal een beetje in mee ondernemen. En omdat het om de omzet gaat, en dus niet de winst, heeft iets als losgaan met een Q-uitje naar Marrakech om maar iets te noemen geen invloed op je bonus. (Voor de volledigheid, mocht het een keer een jaartje niet zo goed gaan met Q, dan kunnen we besluiten om de bonus niet uit te keren. Dat is echter nog nooit voorgekomen en we zien in de nabije toekomst ook geen reden hiertoe. Maar dan weet je dat.)

Vakantiedagen

25 op basis van voltijd. En geen flauwe regels waarbij je ziektedagen daarvan afgetrokken worden of iets dergelijks. Het is overigens prima om tot een stuk of vijf vakantiedagen meer op te nemen in een jaar en dat dan te verrekenen met je bonus. Meer komt ook wel eens voor, maar daar kletsen we natuurlijk graag eerst even over.

NS Business Card

Helaas geen auto of motor van de zaak bij Q. Wel krijgt iedereen een NS Business Card, waarmee al je zakelijk vervoer geregeld is: trein, tram, bus, OV-fiets, NS-taxi, Greenwheels, allemaal met één pasje en de factuur gaat naar Q.

Laptop & andere hard- & software

Wat heb je nodig om je werk goed te kunnen doen? Ten eerste een laptop met een beetje lekkere specs. Goedkoop is duurkoop in onze ervaring en je moet er natuurlijk ook wel een beetje blij van worden. Voor alle andere benodigde hard- & software loop je even naar Frank of één van de Q’ers met creditcard, je legt in Tweet-formaat uit wat je nodig hebt en waarom, en dan wordt het geregeld.

Pensioen

Vrijwel geen enkele Q'er had iets voor aanvullend pensioen geregeld en had iets van: dat regel ik nog wel eens. Omdat we dit belangrijk vinden hebben we het als volgt geregeld: je betaalt zelf 4,2% (mooi getal!) van de pensioengrondslag, Q42 vult aan tot het wettelijk maximum en betaalt daarnaast alle bijbehorende premies (ze gaan dus niet van je inleg af). Inderdaad, hoe ouder alle Q’ers worden, hoe duurder het voor Q wordt. Het wettelijk maximum stijgt immers met je leeftijd. Maar dat vinden we helemaal niet erg. We zijn allang blij dat het nu goed geregeld is. Het is afwachten wat we er aan over houden tegen de tijd dat we met pensioen mogen, maar het is in elk geval het maximale.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

We zijn er best trots op dat Q42 het enige internetbureau in Nederland is dat een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering geregeld heeft. Q’ers betalen enkele euro’s van hun bruto salaris, Q betaalt de rest. Daarmee ben je een stuk beter gedekt, mocht er onverhoopt iets gebeuren.

Telefoon- en internetvergoeding

Vaste telefoons of een mobieltje van de zaak naast je eigen telefoon in je broekzak vinden we maar gedoe. In plaats daarvan krijgt elke Q’er een vergoeding voor het gebruik van zijn of haar eigen mobiel. Wel zo makkelijk.

Aandelen

Als je minstens twee jaar bij Q werkt mag je je inkopen. Elk jaar stellen we een aantal aandeelcertificaten beschikbaar (dezelfde die de grootaandeelhouders hebben) en kunnen Q’ers zich inkopen op volgorde van degenen met de minste aandelen en secundair gesorteerd op dienstjaren. Iedereen koopt zich in op het hoogste niveau: Q42 Holding. Daar vallen het projectenbureau en alle ventures onder. Op die manier plukken we met z’n allen de vruchten van ons eigen en elkaars werk, en ontstaat er geen concurrentie onderling. We zijn nog steeds apetrots dat we dit op deze mooie manier voor elkaar hebben gekregen!

Lunch & andere etenswaren en dranken

En als je iets mist mag je het doorgeven.

Opleidingen & conferenties

De ontwikkeling van de Q’ers vinden we ontzettend belangrijk. Naast een budget (wat meer een richtlijn is) voor trainingen en conferenties (zoals Google IO of WWDC) bieden we ook interne opleidingen (zoals een iOS- of een Android development training).

Passietijd

Elke twee weken hebben we op woensdag passietijd. Iedereen mag dan doen wat hij of zij wil. Passietijd wordt apart ingepland, je project rekent dan dus in principe niet op je. Door deze tijd apart te reserveren voelen we ons vrij om in iets nieuws te duiken of om samen gewoon even iets tof te bouwen.

Semi-flexibele werktijden

Omdat we graag nauw samenwerken proberen we zoveel mogelijk samen op kantoor te zijn. De richtlijn is van 9.00 tot 17.30 (pauze is je eigen tijd). Maar we gaan daar flexibel mee om. Werk je de ene dag wat langer door, dan ga je de volgende dag wat eerder weg. Moet je overdag even een boodschap doen, dan regel je zelf wanneer je dat compenseert. Niemand checkt je uren, je regelt het zelf maar. Zolang je het maar met je team overlegt.

Feesten

Succes moet je vieren, roept Stef regelmatig. Dus dat doen we braaf. Naast epische jaarlijkse Q-uitjes naar bijvoorbeeld Portugal of Marokko doen we ook elk jaar een Lenteborrel en een Kerstborrel met aanhang en kinderen. Daarnaast worden er door Q’ers ook regelmatig andere uitjes georganiseerd, zoals pubquizzes, pokeravonden, analoge game-avonden, motorweekendjes, wintersporten, fotografie-trips, concertbezoeken, noem maar op.

Uitzonderingen

Ja, die maken we. We zijn er scherp op dat we onze mensen niet ongelijk behandelen, maar aan de andere kant is niemand hetzelfde. Er is een Q’er die heul veul fietst, dus voor hem hebben we een apart fietsplan geregeld waarbij hij zijn eigen bijdrage terugverdient met fietsen. Sommige Q’ers kopen structureel wat extra vakantiedagen. Anderen hebben een tijdje in het buitenland gewoond en op afstand voor Q gewerkt. Alles is bespreekbaar.