AI-lesgenerator

Samen met LessonUp integreerden we ChatGPT in hun educatieplatform. Dankzij de innovatieve AI-lesgenerator kunnen docenten nu nóg sneller boeiend en interactief lesmateriaal maken.

De introductie van ChatGPT eind 2022 heeft de ontwikkeling in de wereld van kunstmatige intelligentie een gigantische boost gegeven. Dingen die voorheen alleen in onze verbeeldingswereld konden, zijn plotseling heel toegankelijk geworden. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, biedt inmiddels ook een API aan om AI heel eenvoudig in een product te verwerken. Dat was de aanleiding voor de integratie in educatieplatform LessonUp.

LessonUp & AI
Bij LessonUp, een van onze meest succesvolle ventures, werd al langer nagedacht over de vraag of en hoe AI moest worden ingezet op het platform. In de onderwijswereld kwam ChatGPT met name negatief in het nieuws: scholieren die het gebruiken om hun huiswerk te maken.

Kansen voor educatie
AI biedt echter ook kansen voor educatie. Nadat wij een presentatie over de kansen van AI voor LessonUp hadden gegeven, groeide bij de scale-up het besef om snel actie te ondernemen. Het genereren van content, iets waar ChatGPT goed in is, matcht namelijk perfect op het generen van quizzen en hele lessen binnen LessonUp. Dit bespaart voor de docent niet alleen tijd, maar helpt ook nog beter de lesstof over te brengen met interactie in het klaslokaal.

Prototype
Om dit idee technisch te valideren is er eerst een prototype ontwikkeld. Het management was daar zó enthousiast over, dat er direct een team werd samengesteld om te werken aan de integratie van AI in LessonUp. Dit enthousiasme werd overigens mede aangejaagd doordat de concurrentie van LessonUp, zoals Microsoft PowerPoint, ook bezig was met AI-integratie.

AI integreren in bestaand product
Wij hebben het team van LessonUp geholpen om AI in hun platform te integreren. Uitdagingen bij de implementatie waren onder andere de interface, het wel of niet gebruiken van jargon, de kwaliteit van de gegenereerde content en het laag houden van de kosten - want AI is helaas niet gratis. De keuze was om eerst te beginnen met het genereren van een AI quiz & poll die werd uitgezet onder 100 bètatesters, allemaal docenten, om feedback te verzamelen. Vervolgens hebben deze docenten de hele lesgenerator getest. Met alle verzamelde feedback is het product verbeterd voor de uitrol naar alle docenten.

Enthousiaste docenten
Twee-en-halve maand na de initiële presentatie van Q42 binnen LessonUp werd de AI-lesgenerator uitgerold naar alle docenten. Resultaat: heel veel enthousiaste reacties van docenten. Binnen enkele weken werden er duizenden slides gegenereerd met de AI-lesgenerator voor gebruik in het onderwijs. Bovendien kreeg deze vroege implementatie van AI in een bestaand product veel media-aandacht bij onder andere BNR Nieuws en Het Financieele Dagblad.

Een nieuwe versie, en ze heet Maia
Een paar maanden na de lancering hielpen we bij het ontwikkelen van een nieuwe versie van de AI-lesgenerator. In deze V2 heeft niet alleen de user interface een update gekregen. We hebben het mogelijk gemaakt om lessen te creëren op basis van foto's en grote teksten. Dankzij deze nieuwe functie kunnen docenten bijvoorbeeld een foto maken van een museumbordje, een brochure of een informatiebord en dit beeldmateriaal dan omzetten naar een les. Ook kunnen screenshots van een artikel en delen uit een syllabus geüpload worden om dit bronmateriaal om te zetten in een digitale les. Met deze nieuwe versie heeft LessonUp de lesgenerator ook een naam gegeven: Maia, naar de mythische moeder van de Griekse god Hermes.

AI staat in de startschoenen en zal ongetwijfeld nog veel verbeteren. Voor LessonUp is dit nog maar het begin. De scale-up gaat dan ook volop door volgens het eigen credo: "Make every class better than the last".

Q42 Podcast over AI met engineer Roelf-Jan de Vries en LessonUp-CEO Daan Giesen