Primephonic app en web player

Samen met de Nederlandse start-up Primephonic ontwikkelden we een nieuwe streamingapp om klassieke muziek van de ondergang te redden.

Klassieke muziek van de ondergang redden. Met die ultieme doelstelling klopte de Nederlandse start-up Primephonic in 2018 bij ons aan. De eerdere mobiele app van de streamingdienst had vanwege een gebrekkige user experience gefaald om gebruikers te enthousiasmeren. Aan ons de uitdaging om de Spotify voor klassieke muziek te bouwen. Maar dan met betere zoekresultaten, hogere geluidskwaliteit, meer achtergrondinformatie én unieke metadata.

Gelukkig lopen er bij Q42 genoeg muziekliefhebbers rond die die handschoen dolgraag wilden oppakken. Veel Q’ers stonden in de rij om aan dit project te werken. Naast de liefde voor muziek combineert het namelijk alles waar we enthousiast van worden: uitdagende technologie, iets eenvoudigs maken voor eindgebruikers, en een missie waar we met trots achter kunnen staan.

Samen met Primephonic stippelden we een pad uit om de iOS- en Android-apps opnieuw te lanceren, en een nieuwe webplayer te bouwen. Niet alleen moesten de stabiliteit, geluidskwaliteit en gebruikerservaring verbeterd worden. Vooral het converteren van gebruikers naar betalende abonnees was een belangrijk speerpunt bij het bouwen.

Met een doordacht datamodel startten we de ontwikkeling. Bekende streamingservices als Spotify, primair gericht op popmuziek, schieten namelijk tekort in het zoeken en browsen van klassieke werken. Waar in popmuziek hooguit drie parameters gebruikt worden (album, song, artiest), zijn dat er in klassieke muziek veel meer (componist, werk, dirigent, orkest, solist, koor, et cetera). Door dit datamodel als uitgangspunt te nemen kunnen gebruikers van de app gerichter zoeken en worden er in de Primephonic-app relevantere aanbevelingen gedaan.

Q'er Laurens vertelt over het datamodel achter Primephonic

Bijzonder aan het concept is bovendien de keuze om de API op een specifieke manier in te zetten. Waar die normaal gesproken alleen data levert en niets doet met de layout van de app, functioneert de API van Primephonic op een andere manier. De app en webplayer bevatten de puzzelstukjes (UI-elementen) en de API bepaalt welke UI-elementen gebruikt worden. Op die manier zijn iOS, Android en web qua UI direct aanpasbaar vanuit de API.

Meedenken op technisch-strategisch-vlak, de persoonlijke klik met het product én de kans impact te maken: geen wonder dat Primephonic één van onze mooiste partnerships vormde!

Primephonic werd in 2019 geëerd als Webby Honoree, een officiële vermelding die aangeeft dat de app tot de wereldwijd 20% beste Webby cases behoort.

In 2021, drie jaar na de lancering van de nieuwe applicatie, werd Primephonic overgenomen door Apple. De missie om klassieke muziek van de digitale ondergang te redden is daarmee zeker behaald. De interface die we destijds maakten voor de nieuwe app, vormt de basis voor een losstaande Apple Music-app gericht op klassieke muziek.